Overmatig produceren en consumeren put de aarde uit. Dat leidt tot biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en vervuiling. Onze missie bij Kloosterboer is om een groene rol te spelen en bij te dragen aan een duurzame samenleving. Zo zorgen we samen voor een leefbare planeet.
How do we want to achieve that together?
Dat is best complex. Wij maken namelijk regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en dat is niet per se duurzaam. Kloosterboer zet zich daarom in voor een duurzamer productieproces. Dat doen we al jaren; zo zetten we in de jaren ‘80 en ‘90 voor verschillende reclameproducties wandjes in met gespannen doeken (met standaardafmeting). Door de doeken te wisselen konden we er makkelijk een andere uitstraling aan geven en op die manier materiaal hergebruiken. Tegenwoordig is er nog maar weinig vraag naar standaardafmetingen. We zijn daarom aan de slag gegaan met andere duurzaamheidprocessen. We doen dit in stappen op korte en lange termijn.
Bewustwording
We willen regelmatig in gesprek gaan over de duurzame keuzes die we kunnen maken. Daarom hebben we een speciale werkgroep opgericht. Op dit moment werken zij aan een manier waarop we met restmateriaal andere producten kunnen maken.
Onze prachtig vormgegeven houten schaal ‘de Beemster Bowl’ is behalve een leuk cadeau ook een lust voor het oog. Uiteraard is ook deze schaal gemaakt van restmateriaal. In diverse maten verkrijgbaar. Materiaal: berken multiplex 18mm
Onze ‘design yourself cubes’. De cubes (formaat 40x40x45cm) worden gemaakt van restmateriaal en de opdruk kun je zelf kiezen.
Energie
De daken van onze bedrijfspanden zijn in 2020 voorzien van maar liefst 580 zonnepanelen. Zo zijn we zelfvoorzienend voor het grootste deel van de elektriciteit die we verbruiken.
Materialen
Om het milieu minder te belasten, maken we zo veel mogelijk gebruik van duurzame materialen. Ook vragen we onze leveranciers zo duurzaam mogelijk in te kopen. Wat doen we nog meer?
– Efficiënt gebruikmaken van materialen
Onze CNC-machine is zo ingesteld dat er zo min mogelijk restmateriaal ontstaat. Het overgebleven materiaal gooien we niet weg. Grote stukken zagen we op maat om ze te gebruiken voor andere producten, kleine stukken worden gebruikt voor nieuw plaatmateriaal. Voordat we nieuw materiaal aanschaffen kijken we wat er nog ligt aan bruikbaar restmateriaal.
– Minder milieubelastende materialen kiezen
We vervangen belastende grondstoffen zo veel mogelijk door duurzame alternatieven. Zo gebruiken we uitsluitend CE-gekeurde and FSC-gecertificeerde (hout)materialen. Het standaard gebruikte plaatmateriaal is Ecoplex. Dat is een collectie van multiplex- en staafverlijmde meerlagenplaten op basis van populieren uit Europese ecologische cultuurbossen. Het plaatmateriaal is milieuvriendelijk, formaldehyde-arm en licht van gewicht.
We gebruiken alleen watergedragen verf. Dat is veel minder schadelijk dan traditionele op terpentine gebaseerde verdunbare verf. Het is gezonder in het gebruik en veel beter voor het milieu.
Milieuvoetafdruk
Om onze milieuvoetafdruk te verkleinen proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale leveranciers. Ook voeren we zo veel mogelijk bewerkingen uit in onze eigen werkplaats. Zo houden we de controle op de duurzaamheid van de materialen en verminderen de milieubelasting van het vervoer van inkoopdelen. Verder minimaliseren we onze CO2-uitstoot door thuis te werken en vergaderingen op afstand te houden, via online programma’s.
Ook kleine stapjes maken verschil
Lunch
Wij lunchen graag met elkaar in de kantine en zijn begin 2020 gestart met Vega Thursday, om elkaar te stimuleren minder vlees te eten. Dit is ondertussen uitgegroeid tot een volledig vegetarische lunch met als basis biologische groenten, waarvan een deel uit onze eigen moestuin/kas komt. Deze groentekas komt trouwens uit de expositie ‘50 jaar koning Willem-Alexander’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam en hebben we hergebruikt. Ook verbouwen we verse biologische kruiden op ons balkon.
Automatisering
We gebruiken zo min mogelijk (print)papier. Daarom hebben we onze hele boekhouding/projectadministratie geautomatiseerd in 2019. Urenbriefjes worden ingevuld via onze urenregistratie-app. Inkomende en uitgaande facturen gaan uitsluitend nog via email. Het papier dat nog wordt gebruikt heeft een FSC-keurmerk. Dat biedt de zekerheid dat de grondstof van het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.
Triodosbank
In 2007 we chose to bank with Triodos Bank, one of the most sustainable banks ter wereld.