Marechaussees van Oranje / Zij aan zij

Eén van de nieuwe exposities in het Marechausseemuseum gaat over de Marechaussees van Oranje die een bijzondere rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog telt de Koninklijke Marechaussee ruim 1200 man beroepspersoneel. Een kwart van hen ontkomt in de meidagen van 1940 naar Engeland.

 

Zo komen er marechaussees terecht bij de Royal Air Force en bij de commando’s, terwijl een enkeling zelfs tot geheim agent wordt opgeleid. Anderen verrichten een typische marechausseetaak binnen de Prinses Irene Brigade. Zij bewaken de leden van de koninklijke familie in ballingschap. De in Nederland gebleven marechaussees staan voor een dilemma: werken onder de Duitse bezetter of opstappen?

 

In de tentoonstelling Marechaussees van Oranje is er aandacht voor de individuele keuzes van marechaussees tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder andere aan de hand van een aantal personages. Sommigen kiezen voor doorwerken onder de bezetter, anderen verzetten zich. Maar er zijn er ook die meer dan sympathiseren met de Duitse macht.

 

In de tentoonstelling ‘Zij aan zij’ wordt aandacht besteed aan de vrouwelijke marechaussees. Sinds veertig jaar is het toegestaan voor vrouwen om in operationele dienst te werken voor de Koninklijke Marechaussee.

 

De Memento Mori is ingericht als een herdenkingsruimte voor de offers die zijn gebracht.

 

Kloosterboer is verantwoordelijk geweest voor de bouw van de nieuwe exposities in het museum.

Back
nl_NL